Devri

begenn

begenn

f. –où

I.

(1) Bout de la mêche d'un fouet.

(1902) PIGO I 155. Ar vegen a oa henvel a-walc'h ouz kannab, mez Personik na oa ket evit goût penoz e oa kordet, eiz neuden oc'h ober anei. ●163. begen ar skourje lêr. ●(1914) KZVr 78 - 30/08/14. ar vegen skourje, tr. «le bout, la mêche du fouet.»

(2) Pointe (d'un bourgeon).

(1914) KZVr 78 - 30/08/14. Begen f., tr. «pointe (d'un bourgeon, Estienne).»

(3) Pointe (de chaussette, etc.).

(1909) BROU 205. (Eusa) Begenn Se dit en particulier de la pointe d'un bas, d'un chausson. ●(1914) KZVr 78 - 30/08/14. Begen f., tr. «pointe d'un bas, d'un chausson, Ouessant).» ●(1985) OUIS 222. begen, tr. « petits chaussons tricotés ».

(4) Pointe (de châle).

(1914) KZVr 78 - 30/08/14. Begen f., tr. «pointe du châle.» ●ar vegen verr, tr. «la pointe de dessous, qu'on fixe dans le dos avec une épingle, Léon, Breuriez Vreiz.»

(5) Pointe (de crêpe pliée).

(1914) KZVr 78 - 30/08/14. begen ar grampoen, tr. «la pointe de la crêpe pliée, le milieu où sont les œufs.» ●dibri eur grampoen dre ar vegen a zo dizeread war ar meaz, tr. «ce n'est pas poli, à la campagne, de manger d'abord ce bout de la crêpe.»

(5) Eus ar vegenn : de premier choix, extra.

(1928) FHAB Genver 14. per eus ar vegenn.

(6) Ar vegenn : ce qu'il y a de meilleur dans qqc.

(1899) BSEc xxxvii 154 / KRL 19. Ar vegen a ve evit-an (pe evit-i), tr. «Se dit quand une personne se traite ou est traitée mieux que les autres personnes de la maison. «Ar vegen» doit s'entendre de la fine fleur, des meilleurs morceaux. «Ar vegen» c'est, dans une crêpe pliée en trois, la pointe où le beurre se ramasse.»

(1914) KZVr 78 - 30/08/14. Ar vegen, tr. «le meilleur morceau.» ●Ar vegen, tr. «le premier tirage d'un fût de cidre.»

(7) (en plt de qqn) Élite, fine fleur.

(1926) FHAB Here 393. ar vegen eus medisined «Franz». ●(1947) YNVL 84. daouzek abaostol, ar vegenn eus ar barrez.

(8) (géographie) Begenn douar : cap.

(1917) LZBt Gouere 44. taladek e zello e tiskwele d'in eur vegen douar.

II.

(1) Debriñ ar vegenn kent an erienenn : manger d’abord son pain blanc, commencer par le plus facile.

(1924) NFLO. Commencer. c[ommencer] par le + facile, tr. Loeiz ar Floc'h «dibri ar vegenn araok an erienenn.» ●(1931) VALL 524. Manger d'abord son pain blanc, tr. F. Vallée «dibri ar vegenn kent an erienenn T[régor].»

(2) Debriñ ar vegenn kent an dreujenn : manger d’abord son pain blanc.

(1931) VALL 524. Manger d'abord son pain blanc, tr. F. Vallée «dibri ar vegenn kent an druñjenn T[régor].»

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