m.
I.
(1) Gruau.
●(1499) Ca 27a. Brignhen. g. grueau.
●(1659) SCger 64a. gruau, tr. «brignen.» ●134a. brignen, tr. «gruau.»
●(18--) SBI II 70. Brignon : Farine d'avoine qu'on détrempait pour faire de la soupe maigre, dans laquelle on mettait des légumes, comme dans la soupe grasse, et souvent du lait doux.
●(1927) GERI.Ern 70. brignen, brignon m., tr. «Gruau.»
(2) Soubenn ar brignen : soupe au gruau.
●(1857) CBF 10. Souben ar brignen, f., tr. «Soupe au gruau.» ●(1877) EKG I 191. en eur virvi va banne zoubenn ar brignenn.
●(1908) FHAB Mezheven 183. souben ar brignon. ●(1925) FHAB Ebrel 138. Eur skudellad soubenn ar brignenn a skarzas.
(3) Kaot, yod brignen : bouillie de gruau.
●(1732) GReg 221b. Coulis de gruau, tr. «Yod brignen sizlet. caudt brignen.»
●(1857) CBF 10. Kaot brignen, m., tr. «Bouillie de gruau.»
(4) Brignen zo ouzh e c'henoù : il est soûl.
●(1924) NFLO. saoul. il est saoul, tr. «brignoun 'zo ouz e c'henou.»
(5) local. Marc de graisse fondue.
●(1909) BROU 209. (Eusa) Brignoun, tr. «Marc de graisse fondue.»
II. Lakaat brignen en e zivrec'h : reprendre courage.
●(1732) GReg 809a. Reprendre courage, tr. G. Rostrenenn «lacqaat brignen èn e zivreac'h.»