m. –où
(1) (cuisine) Suc, jus, pressis, (de viande).
●(1723) CHal 33. chugon, tr. «suc, jus.» ●34. Chugon, tr. «pressis, suc, recette.» ●Chugon clugyar, tr. «jus, pressis de perdrix.» ●(1732) GReg 553a. Jus, suc, liqueur, tr. «Van[netois] chugon.» ●890a. Suc des viandes, ce qu'il y a de suculent dans quelque viande, tr. «Van[netois] chugon.» ●(1744) L'Arm 80a. Coulis de viande, tr. «Chugon quicq. m.» ●304a. Pressis, tr. «Chugon.. neu. m.» ●369a. Suc, tr. «Chugon.» ●369a-b. Succulent, tr. «Enn déss ur chugon brass.»
●(1904) DBFV 39a. chugon, chegon, m., tr. «jus, suc, coulis.»
(2) Substance.
●(1744) L'Arm 368b. Substance. Méres jus, tr. «chugon m.» ●Les gros arbres tirent la substance de la terre, tr. «Er gué brass a deenn er chugon ag enn doarr.»
●(1838) OVD 175. Er gùé queneu (…) e denne tout er chugon ag en doar.
●(1904) DBFV 39a. chugon, chegon, m., tr. «substance, moelle.»
(3) Jus, suc, coulis, (de fruits, etc.).
●(c.1718) CHal.ms i. L'ame des bestes et des plantes, tr. «er uuhé el Lonnet, er suc, chegon en deur el leseu.» ●(1787) PT 20. chugon en aval dihuènnet. ●(17--) TE 461(2). chugon diar lezeuèn-er-vam.
●(1838) OVD 9. er guirén doh hum arreste ar en thym ; ind e gav ar nehou ur chugon forh huerhue. ●57. Cavet e zou er chugonmoyand de zouçat er gùé alamantés er ré huerhuan, én ur doullein ou zreid, eit tennein a nehai ur chugon cri ha tagus.
●(1931) VALL 161a. Coulis, tr. «chugon, chegon V[annetais] m.»
(4) Tenniñ chugonoù : distiller.
●(1744) L'Arm 113a. Distiller ou distiler, tr. «Teennein chugoneu dré enn Alambig.»
(5) Sève.
●(1744) L'Arm 357b. Séve, tr. «Chugon er gùé.»
●(1854) PSA II 153. ur branq marhue e zou staguet doh er huen, mæs péhani n'en dès chet mui chugon erbet e za ag er gouriad de gavouèt er branqueu aral.
●(1927) GERI.Ern 81. chugon m., tr. «sève.»