Devri

deverañ / deveriñ / dever / diverañ / diveriñ / diver

deverañ / deveriñ / dever / diverañ / diveriñ / diver

v.

I. V. intr.

(1) (en plt d'un liquide) Découler, couler, dégouliner.

(1499) Ca 17a. [bannech] g. degoutter. b. diueraff. ●66b. Diueraff. g. degoutter.

(1659) SCger 33a. couler, tr. «diuera.» ●107a. ruisseler, tr. «diuera.» ●144a. diuera, tr. «couler.» ●(1732) GReg 252a. Decouler, couler lentement goutte à goutte, tr. «Divera. pr. diveret. Van[netois] divereiñ» ●(1792) CAg 178. er Goaid e zivirai / A-rid quenttoh eit à dapene.

(1849) LLB 2121. Lausket ind de zevir a drez d'ul lien guen. ●(1857) CBF 2. C'houezi a rann ken na ziver ann dour diouz-in, tr. «Je sue à grosses gouttes.»

(2) (en plt d'un récipient) Fuir.

(1633) Nom 159a. Simpulum : pot degoustant peu à peu : pot pehiny á diuer á neubeutdigou.

(3) (en plt d'un toit, d'un arbre) Dégoutter.

(c.1718) CHal.ms i. Le toit degoutte, tr. «deuirein ara en doüen.»

(4) sens fig. Découler (de la guerre, etc.).

(1939) DIHU 341/357. ne hel nitra a vad divér ag er brezél, kén nameit brezél aral.

II. V. tr. d.

(1) Faire couler, verser.

(1790) MG 51. Ne oulennai quin meit m'en devezai Lazar divirét guet é vis un dapèn-deur ar é dead. ●237. hac é tivirér én hou c'oulieu gùin-aigr.

(2) Presser (un fruit) pour en extraire le jus.

(1920) FHAB Here 476. goude beza diveret ebarz eun tam aval oranjez pe eun tam aval sitron.

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