v.
I. V. intr.
(1) (en plt d'un liquide) Découler, couler, dégouliner.
●(1499) Ca 17a. [bannech] g. degoutter. b. diueraff. ●66b. Diueraff. g. degoutter.
●(1659) SCger 33a. couler, tr. «diuera.» ●107a. ruisseler, tr. «diuera.» ●144a. diuera, tr. «couler.» ●(1732) GReg 252a. Decouler, couler lentement goutte à goutte, tr. «Divera. pr. diveret. Van[netois] divereiñ» ●(1792) CAg 178. er Goaid e zivirai / A-rid quenttoh eit à dapene.
●(1849) LLB 2121. Lausket ind de zevir a drez d'ul lien guen. ●(1857) CBF 2. C'houezi a rann ken na ziver ann dour diouz-in, tr. «Je sue à grosses gouttes.»
(2) (en plt d'un récipient) Fuir.
●(1633) Nom 159a. Simpulum : pot degoustant peu à peu : pot pehiny á diuer á neubeutdigou.
(3) (en plt d'un toit, d'un arbre) Dégoutter.
●(c.1718) CHal.ms i. Le toit degoutte, tr. «deuirein ara en doüen.»
(4) sens fig. Découler (de la guerre, etc.).
●(1939) DIHU 341/357. ne hel nitra a vad divér ag er brezél, kén nameit brezél aral.
II. V. tr. d.
(1) Faire couler, verser.
●(1790) MG 51. Ne oulennai quin meit m'en devezai Lazar divirét guet é vis un dapèn-deur ar é dead. ●237. hac é tivirér én hou c'oulieu gùin-aigr.
(2) Presser (un fruit) pour en extraire le jus.
●(1920) FHAB Here 476. goude beza diveret ebarz eun tam aval oranjez pe eun tam aval sitron.