v. tr. d. (pêche)
(1) Enlever (le poisson) du filet, d'un hameçon.
●(1977) PBDZ 766. (Douarnenez) dibeskiñ, tr. «enlever les poissons du filet.» ●(1978) MOFO 89. dibeska ar zardin paket. ●(1979) VSDZ 15. (Douarnenez) ar rouejoù vie halet e-barzh en tu vabourzh hag a vient dibesket war an dromm en tu stribourzh, tr. (p. 184) «on halait les filets à bord par babord et on démaillait sur la drôme à tribord.»
►absol.
●(1944) GWAL 165/309. (Ar Gelveneg) «Dibeska» (pe «dibeski»...) a zo tennañ ar pesked eus ar roued ; un dra a bouez eo : «strilh da roued da zibeska !» ●(1979) VSDZ 66. (Douarnenez) ar brilli 'zibeskez ket, ar brilli eo disklaouiñ 'ni 'rez. Dibeskiñ eo strilhiñ da roued 'giz gant ar sardin ; e-lec'h ar brilli, disklaouiñ, eo ret tenn' ar mall deus o brenkoù. Ar sardin zo mellet tre o brenkoù ivez, met ar sardin, vi-se, en ur zibeskiñ a lamm ar mall kuit deus o brenkoù e-un e-lec'h ar brilli na lamm ket, tr. (p. 229-230) «pas démailler, car on n'emploie pas cette méthode pour les maquereaux ; les maquereaux tu les déferres. Pour démailler la sardine, il te suffit de secouer le filet, tandis que les maquereaux, il faut ôter les mailles de leur branchies, à la main. Les sardines sont aussi maillées par les branchies, mais il suffit de secouer le filet et elles se démaillent toutes seules.» ●344. ne oa den o tibeskiñ, tr. «il n'y avait personne à enlever le poisson du filet.» ●(1978) MOFO 93. N'eo ket dao dibeska, eun taol jinkis vid banna ar pesk war an tilher.
(2) sens fig. Tirer (qqn) d'affaire.
●(1936) IVGA 250. n'eo ket galloud «Gwenn-ha-Du» ho tibesko, hiviziken, a roued ar polis.