adj.
I. Attr./Épith.
A. (en plt de qqn)
(1) Délicat sur la nourriture.
●(1647) Am 533. Da plach rancoudicq mar be delicat, tr. «A une fille (?) … (?) si elle est délicate.»
●(c.1680) NG 911. E ré er bet-man gourmand ha delicat. ●(1732) GReg 261a. Delicat, qui a le goût delicat, friand, tr. «dilicat.» ●Voici qui est d'un goût delicat, tr. «Cetu amâ hac a so dilicat.»
●(1824) BAM 53. beza re zilicat ha re goustus oc'h an daul.
(2) Kaout ur vlaz dilikat : être délicat sur la nourriture.
●(1732) GReg 261a. Voici qui est d'un goût delicat, tr. «Cetu amâ hac èn deus ur vlas dilicat.»
(3) (Bezañ) dilikat : (avoir de) bonnes manières.
●(1838) CGK 3. aben he ober eo ret beza dilicad.
►[antéposé]
●(1942) DHKN 67. Met a unan éh oent ou diù aveit anzaù ne oè ket tu de gavet « dilikatoh » dén nag amiaploh.
B. (en plt de qqc.) Délicat, fin.
●(1633) Nom 53a. Epulæ, dapes : viandes, viandes delicates, & quotidiennes : bouegou, bouegou dilicat, ha pemdizyec. ●62b. Vinum generosum, nobile : vin delicat & friant : guin dilicat, ha friand. ●114a. Multitia : habillements ou draps subtils & delicats : habillamant soubl, scaf, ha dilicat.
●(1727) HB 347. ur c'huez dilicat evel ar c'hanel. ●(1790) MG 65. Ind e eèll sur ou devout bihuance délicatoh.
●(1869) FHB 236/215b. eun doare eol pe balzam hag a scuille eur c'hoez dilicat.
II. Adv. Délicatement.
●(18--) SBI II 70. Guech-all, pa oan en ti ma zad, / E oan-me bewet dilicat, tr. «Autrefois, quand j'étais chez mon père, / On me nourrissait délicatement.»