Devri

distrempañ / distremp

distrempañ / distremp

v.

I. V. tr. d.

A. Détremper, tremper.

(1499) Ca 66a. Distempr. g. destrempre. ●(c.1500) Cb 67a. Distempr. g. distremper. ●(1521) Cc. Distembr. g. destremper.

(1659) SCger 144b. distempra, tr. «détremper.» ●(1732) GReg 260b. Delayer, détremper, tr. «Distrémpa. pr. distrempet. distempra. pr. distempret. Van[netois] distrampeiñ. pr. distrampet

(1872) ROU 81a. Détremper, tr. «Distrempa

(1902) PIGO I 223. Dibri a rejont o-daou ar bara a oa gante, o tistrempan anean en dour-red.

►métaph.

(1790) Ismar 98. distrampein ou bara guet en huis ag ou horv.

(1877) BSA 215. Ar vuez-ma a zo alies distrempet gant dour c'huero meurbet.

B. (cuisine)

(1) Détremper, délayer (de la farine).

(1633) Nom 74b. Farinam depsere, subigere : pestrir & amollir la paste : lacquat an toas, en go, distrempaff an bleut.

(17--) TE 93. deuzêc Baraèn groeit ag er floura bled distrampét guet yvl.

(1907) PERS 105. eun dornad bleud (…) da zistrempa gant dour, evit ober galetez.

(2) par ext. Préparer (de la pâte).

(1732) GReg 701b. Faire la pâte pour les crêpes, tr. «Distrémpa toas crampöes.»

C. (agriculture) Épuiser (le sol).

(1942) VALLsup 67a. Épuiser la terre en parl. d'une récolte, tr. «distrempa

II. V. intr. (cuisine) Reposer.

(1984) LPPN 833. (Poullaouen) leusk an toas ta zistrempañ, tr. «laisse tremper (reposer) la pâte.»

Ce site utilise des cookies pour son fonctionnement.En savoir plus...