Devri

friant

friant

 

A. Adj.

(1) (en plt de nourriture) Bon, fin, délicat.

(c.1500) Cb 58b. [delicius] g. viande delicieuse. boet friant. ●(1521) Cc [delicius]. viande delicieuse. b. boet friant. ●[friant] g. viandes delicieuses. b. boet friant. ●(1633) Nom 53a. Cupidæ, scitamenta, mattya, vel mattea, matteolæ : friandise, friand lopinet, morceau friand : fryantis, vn tam mat ha fryand. ●60b. Pulpamentum, pulpa : quelque friant morceau & doüillet : vn tam friand bennac ha douçcic. ●62b. Vinum generosum, nobile : vin delicat & friant : guin dilicat, ha friand.

(1790) MG 160. mar en dès bouéd friantoh eit n'hun ès-ni.

(2) Qui aime les mets délicats.

(1499) Ca 88a. Friant. g. idem. ●(c.1500) Cb 88b. Friant. g. idem. ●(1521) Cc. Friant. g idem.

(1732) GReg 261a. Delicat, qui a le goût delicat, friand, tr. «friant.» ●(1767) ISpour 67. bout rai-friantt ha taulet guet er bouid-mat. ●(1790) Ismar 104. bout raï friand ha tantét guet er bouéd mat.

(3) Sensuel.

(1732) GReg 445b. C'est une gaillarde, une enjoüée, un peu amoureuse, tr. «Fryant eo.»

(1834) SIM 44. Sonch mad am eus da veza guelet merc'hed yaouanq hac a voa goal friand. ●(1838) CGK 29. jentillât, en daou vinut, an tourc'h ar muia friant. ●(1869) SAG 52. Hag an dud friant var blijadur ho c'horf ? ●(1876) TDE.BF 215b. Friañt, adj. f. C[ornouaille], tr. «Un peu amoureuse, gaillarde.» ●Friañt eo, tr. «elle est un peu amoureuse.»

(4) Folâtre.

(1869) SAG 35. edoare bugale friant, n'o deuz ket aoun rag ho zad, a leez eun nebeut kabest gant ho.

B. Adv. Galamment.

(1647) Am.ms 522. Ha da comzouty detry pus friand., tr. « Et pour lui parler tout de bon assez galamment. »

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