A. Adj.
(1) (en plt de nourriture) Bon, fin, délicat.
●(c.1500) Cb 58b. [delicius] g. viande delicieuse. boet friant. ●(1521) Cc [delicius]. viande delicieuse. b. boet friant. ●[friant] g. viandes delicieuses. b. boet friant. ●(1633) Nom 53a. Cupidæ, scitamenta, mattya, vel mattea, matteolæ : friandise, friand lopinet, morceau friand : fryantis, vn tam mat ha fryand. ●60b. Pulpamentum, pulpa : quelque friant morceau & doüillet : vn tam friand bennac ha douçcic. ●62b. Vinum generosum, nobile : vin delicat & friant : guin dilicat, ha friand.
●(1790) MG 160. mar en dès bouéd friantoh eit n'hun ès-ni.
(2) Qui aime les mets délicats.
●(1499) Ca 88a. Friant. g. idem. ●(c.1500) Cb 88b. Friant. g. idem. ●(1521) Cc. Friant. g idem.
●(1732) GReg 261a. Delicat, qui a le goût delicat, friand, tr. «friant.» ●(1767) ISpour 67. bout rai-friantt ha taulet guet er bouid-mat. ●(1790) Ismar 104. bout raï friand ha tantét guet er bouéd mat.
(3) Sensuel.
●(1732) GReg 445b. C'est une gaillarde, une enjoüée, un peu amoureuse, tr. «Fryant eo.»
●(1834) SIM 44. Sonch mad am eus da veza guelet merc'hed yaouanq hac a voa goal friand. ●(1838) CGK 29. jentillât, en daou vinut, an tourc'h ar muia friant. ●(1869) SAG 52. Hag an dud friant var blijadur ho c'horf ? ●(1876) TDE.BF 215b. Friañt, adj. f. C[ornouaille], tr. «Un peu amoureuse, gaillarde.» ●Friañt eo, tr. «elle est un peu amoureuse.»
(4) Folâtre.
●(1869) SAG 35. edoare bugale friant, n'o deuz ket aoun rag ho zad, a leez eun nebeut kabest gant ho.
B. Adv. Galamment.
●(1647) Am.ms 522. Ha da comzouty detry pus friand., tr. « Et pour lui parler tout de bon assez galamment. »