f. –où, kraoñ
I. (botanique)
(1) Noix.
●(1499) Ca 23b. Boedenn an knouenn. g. le bon de la noix. ●119a. Knoenn. g. noix / ou noyer.
●(1659) SCger 83b. noix, tr. «craouen p. craoûn.» ●139a. craouen, pl. craoun, tr. «noix.» ●(1732) GReg 659a. Noix, fruit de noïer, tr. «Craouën. p. craouñ. canaouën. p. canaou. Van[netois] qneüenn. p. qnëu. qaneüen. p. qanëu.» ●Le noïau, ou ce qui se mange de la noix, tr. «Boëdenn ar graouën.» ●Le zest d'une noix, pelicule dure qui est entre ses quatre cuisses, tr. «Beguel ar graouën.»
●(1907) VBFV.bf 39a. keneuen (b[as] van[netais] kanaouen), f. pl. keneu, tr. «noix.» ●(1929) FHAB Meurzh (pajenn Breuriez-Veur ar Brezoneg) 1. kraonennou, tr. «noix.» ●(1959) TGPB 79. kerkent ha debret ganin ur graouenn e taolan kuit ar bluskenn.
(2) Noyau de fruit.
●(1633) Nom 69b. Nucleus : noyau : craoüen an frouez.
●(1732) GReg 658b. Noiau, partie dure de certains fruits, tr. «Craoüenn. p. craouñ.»
II. (sens divers) [plur. en –où]
(1) (anatomie) Kraoñenn ar penn : crâne.
●(1866) FHB 97/358b. eun tam eus a graouen ar penn.
(2) (boucherie) Aloyau.
●(1927) GERI.Ern 319. kraonenn, kraouenn pl. ou, tr. «aloyau.»
(3) (pathologie) Cor.
●(1934) BRUS 222. Un cor, tr. «ur geneuen, f.»
(4) (technique) Roue d'engrenage.
●(1927) GERI.Ern 319. kraonenn, kraouenn pl. ou, tr. «pièce intérieure de machines, broyeurs, etc.» ●(1931) VALL 497a. pièce de machine à broyer, tr. «kraoñenn, kraouenn.» ●(1996) VEXE 269. Ar graouenn vraz. Ar graouenn vihan.
(5) (technique) Petit pignon.
●(1931) VALL 497a. kraoñenn, kraouenn, tr. «se dit aussi par extension d'un petit pignon.»