adj.
I. Attr./Épith.
A.
(1) (en plt de fruits) Mûr, bon à être mangé.
●(1499) Ca 137b. Meur. g. meure. ●(1633) Nom 67a. Pomum maturum, mite : fruict meur : frouez meür. ●Pomum immite, crudum, immaturum : pomme verde, creuë, point meure : aual ægr, glas, criz, pehiny na ve quet meür. ●70b. Grossus : figue sauuage, figue qui n’est pas encore meure : fies goüez pe sauaig na vent hoaz meur. ●Ficus matura : figue meure : fiesen meur. ●71a-b. Vua matura, edulis : grappe de raisin meure : grapp pe brancq ræsin meür.
●(1659) SCger 79b. meur, tr. «meür.» ●(1689) DOctrinal 187. Sant Hildut à eure ha da é et, ha pa zoa formet ha disia sec’h ha m’eur an eet, é voe ret laquàt de miret. ●(1710) IN I 8. Ar sucr a zeu da zouçaat ar frouez pere ne dint quet meur. ●(1732) GReg 622b. Meur, meure, mûre, qui est en sa maturité, tr. «Meür.» ●737b. Pommes meures, tr. «Avalou mëur.»
●(1829) HBM 11. pa vije mëur ar per. ●(1839) BSI 134. ur frouzen gaër, meür ha pred da veza cutuïlhet. ●205. ar froues-se na deuont da veza meür aoüalc’h.
●(1975) BAHE 85/25. Un aval darev n’eo ket meür, ha pa vez meür, n’eo ket mui darev. ●(1975) BAHE 86/23. disheñvel ez eo e Bro-Dreger ster Meür ha Darev. Meür a zo gwak, bouk, pa gomzer eus frouezh. ar mesper a vez meür pa vezont mat da zebriñ ; an avaloù a vez meür pa reer sistr ganto, ha dastumet e vezont pa vezont darev.
(2) Souple, élastique.
●(1982) PBLS 182. (Sant-Servez-Kallag) meour, tr. «élastique, souple (comme de la pâte à pain.»
B. (en plt de qqn)
(1) Souple.
●(1838) CGK 4. Beza soutil vel al louarn, meür vel ar zilien.
●(1933) TREM 20. C’houi vale meür ha zard ! tr. «vous avez le pas souple et alerte !»
(2) Déluré.
●(1913) PRPR 79. eur gantinierez meür ha dipoupet, tr. «une cantinière délurée et hardie.»
II. Adv. Souplement.
●(1933) TREM 20. C’houi vale meür ha zard ! tr. «vous avez le pas souple et alerte !»
III. Meür evel ar silienn : voir silienn.