Devri

rouzañ / rouziñ

rouzañ / rouziñ

v.

I. V. tr. d.

A.

(1) Roussir.

(1659) SCger 106b. roussir, tr. «rousi.» ●(1732) GReg 832a. Roussir, rendre roux, tr. «Rouza. pr. rouzet. Van[netois] rouzeiñ

(2) Faire bronzer.

(1957) BREZ février 3/2d. Warlene e teuas da rouza e grohenn war aotchou Breiz. Evel just, den ne oar euz a beleh e tiskoach ar rouzer. ●(1969) BAHE 60/40. an daou babor a oa o rouzañ o c'hein en heol kentañ an nevez-amzer.

B. (cuisine)

(1) Faire revenir.

(2) (en plt du beurre) Faire prendre une couleur noisette.

(1732) GReg 832b. Faire roussir du beurre, tr. «Rouza amann.»

(3) Rouzañ ur friko : préparer un bon repas.

(1975) YABA 01. 03. ne oè ket par dehi é borh En Ignel de rouzein ur friko.

C. sens fig. Duper, rouler, berner.

(1909) HBAL 5. ken aliez guech ma teuont d'ho kwelet, ne reont nemet ho rouza, ha kerkent a ma vez ho zreid er meaz, e torollont da c'hoarzin goap… ●31. morse ne peuz klasket an tu da rouza Tonton Biel. ●(1935) SARO 18. ne glaskent nemet rouza ar bobl.

II. V. intr.

A. (cuisine)

(1) (en plt du beurre) Roussir, prendre une couleur noisette.

(1908) DIHU 34/58. Lakeit amonen de rouzein. ●(1982) PBLS 650. (Langoned) Lakaet 'm eus un tamm amanenn da rouso, tr. «j'ai mis un morceau de beurre à revenir.» ●(1984) LPPN 790. (Poullaouen) «lesk an amann da rousañ on tamm», laisse le beurre roussir un peu.

(2) (en plt de viande) Revenir.

(1958) BRUD 3/35. Lakeet em-eus evitañ eun tamm kig dous da rouza er gaoter.

B.

(1) Bronzer.

(1868) FHB 157/5a. Gant an heol e rouzan.

(1982) PBLS 650. (Sant-Servez-Kallag) rouso, tr. «bronzer au soleil.»

(2) (en plt de la nuit) Tomber.

(1902) PIGO I 69. An amzer a oa war rouzan. ●(1908) PIGO II 132. pa oa an amzer war rouzan, e skoas warzu Lanuon. ●148. arru 'oa an amzer war rouzan.

C. Fondre.

(1970) GSBG 8. (Groe) rouziñ, tr. «fondre.»

III. Rouzañ e gased da ub. : voir kased.

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