Devri

skornañ / skorniñ

skornañ / skorniñ

v.

I. V. impers. Geler.

(1659) SCger 62b. glacer, tr. «scorni.» ●(c.1718) CHal.ms ii. geler, tr. «sclassein, scournein.» ●Il a gelé, tr. «scournet endés.» ●glacer, geler a glace, tr. «sclassein, scournein, clerein.» ●(1732) GReg 453b. Geler, glacer, causer un grand froid qui arrête le mouvement des choses liquides ; faire un froid qui condense, & seche la terre, tr. «scourna. pr. scournet. scôrni. scôrnet. Van[netois] scorneiñ. sorneiñ.» ●(1744) L'Arm 171a. Geler, tr. «Scournein.. nétt

(c.1825-1830) AJC 3500. rac scorned a nefoa en nos se. ●(1856) VNA 103. Il gèle, tr. «Scornein e hra.» ●(1896) GMB 610. dial[ecte] de Batz sourneñ glacer. ●(18--) KTB.ms 14 p 7. Ma skornas ann noz-se da faouta ar vein.

(1922) LZBt Mezheven 12. rak skornan 'ra eno bep noz. ●(1921) GRSA 291. A pen dé deit ér méz é skorné hag é hrè erh. ●(1939) KOLM 70. ma oè tioél en amzér ha ma skornè ter. ●(1968) LIMO 12 janvier. En anderu-sé, skornein e rè.

II. V. intr.

A.

(1) (en plt d'eau, d'un terrain, un produit, etc.) Geler.

(1499) Ca 182a. g. geler. b. scornaff.

(1849) LLB 1683. Guélèt e hrer er mél é skornein d'er gouian. ●(1876) BJM 154. an noz varlerc'h e scornas an hentchou. ●(1878) SVE 100 §675. Pa skorn an dour en ti.

(2) (en plt de qqn) Avoir très froid.

(1925) SFKH 32. ne vehen ket chomet inou de skornein pelloh.

IV. Skornañ a ra ar pevar zaoli(ioù) : voir pevar.

B. sens fig.

(1) Se figer, se glacer.

(1902) PIGO I 108. E wad a skorne en e waziou. ●121. e wad a skorn en e wazied.

(2) Rester traîner.

(1907) DRSP 64. Arabad eo skourni, dillo d'an traon tudou. ●(1913) FHAB Here 299. ar re-man ne jomjont ket da skourni, ha treuzet o devoa ar mor araok ma klevas ar c'houarnamant petra a ioa digouezet.

III. V. tr. d. Geler.

(1732) GReg 459a. Glacer, fixer les liqueurs par le froid, tr. «Scourna. pr. scournet. scôrni. pr. scornet. sorno. pr. sornet. Van[netois] scourneiñ. scorneiñ. sorneiñ. ppr. et

IV. Skornañ a ra ar pevar zaoli(ioù) : voir pevar.

Ce site utilise des cookies pour son fonctionnement.En savoir plus...