Devri

bevin

bevin

m. –ed

I. M.

(1) (agriculture, élevage) Bœuf de boucherie vivant (opposé à «ejen» : bœuf de labour).

(1908) AVES 62. lahet é mem beuin ha me loñned lart. ●(1919) DBFVsup 7b. beuin, m., tr. «bœuf à l'engrais.» ●lahein ur beuin, tr. «tuer un bœuf.» ●(1934) BRUS 246. ur bèuin –ed, tr. «bœuf de boucherie.» ●(1934) MAAZ 50. Kenevé-sé é vehè bet lahet a zéh, èl beuin er bosér. ●(1942) DHKN 86. meur a veùin hag a lon korn. ●87. ur beùin lartoh hoah. ●(1976) LIMO 06 novembre. ur bevin é hortoz én ur voserèh. ●Bevin, tr. «bovin destiné à l'abattoir, on fait la différence avec le bœuf ordinaire, en ejen.»

(2) (boucherie, cuisine) Bœuf de boucherie mort.

(1932) BRTG 48. aveit mem bahatat èl ur beuin e iér de zigrohennein. ●(1942) DHKN 82. seih kaotér vras, ur bèuin lart hag ur penmoh, é tariùein é peb unan. ●86. Degaset oè en hoh ; deu ugent bèuin oè estroh ha kig aral a ioh. ●94. Nezé é tegasér ur bilig bosellek, frank eroalh de gemér ur horv beùin abéz.

II. [emploi indénombrable]

A.

(1) Viande de bœuf.

(1499) Ca 21a. beuyn. chair de beuf. ●(1633) Nom 59b-60a. Caro bubula : chair de bœuf : quic beuin, quic eugen.

(1659) SCger 14b. chair de beuf, tr. «bevin.» ●21a. manger du bœuf, tr. «dibri beuin.» ●132a. bevin, tr. «chair de bœuf.» ●(c.1718) CHal.ms i. manger du boeuf, tr. «dreabein quic beüein.» ●boeuf a la mode, tr. «quic beüein en ragout.» ●(c.1718) CHal.ms iv. trumeau, tr. «ur uorhet beüein.» ●(1732) GReg 91b. Beuf, chair de beuf, tr. «Bévin. qyc-bévin. (Van[netois] béüin. qyc-béüin.) Treg[uier] Béoüin.» ●354a. Du beuf entrelardé, tr. «bévin dazlardet.» ●(1744) L'Arm 30a. Chair de beuf, tr. «Béuin. m.» ●Manger du beuf, tr. «Daibrein beuin.» ●(17--) BMa 78. quic bivin, tr. «de la viande de bœuf.»

(1838) CGK 9. Carout a rén ar bevin. ●(1857) CBF 5. Kik sall pe gik bevin a zo ar gwella gan-e-hoc'h ? tr. «Que préférez-vous, du lard ou de la viande de bœuf ?» ●56. ar bastel bevin saourek-ma a ielo e-biou da c'henou, tr. «ce morceau friand te passera sous le nez.» ●(1867) MGK 84. Me gar ive 'r bevin. ●(1889) SKG 12. Eun tam ragout bevin, tr. «Une portion de ragout de bœuf.» ●(1904) DBFV 22a. beuin, beùein, m., tr. «du bœuf, viande de bœuf.»

(1903) MBJJ 112. d'ar c'houlz-man euz ar bla, na ve ket kavet aman a gig loue ; bevin ha maout bep pred.

(2) Bevin-ejen : de la viande de bœuf.

(1867) MGK 8. pastellou kik, bevin-ejenn ha maout.

(3) Bevin-sezon : viande de bœuf salée et fumée.

(1732) GReg 91b. Beuf salé & fumé, tr. «Bévin-saëzon.» ●344a. Enfumer du beuf, tr. «Ober bévin saëson.» ●840b. Du beuf salé, & fumé, à la mode de Leon, tr. «Bévin saësonn. (burlesqement ils l'appellent : moru menez are.»

(4) Bevin fresk, disall : viande de bœuf fraîche, non salée.

(1732) GReg 91b. Du beuf frais, tr. «Bévin-fresq. bévin disall. Treg[orois] béouïn, ou, biouïn, fresq.»

(5) Kraouenn-vevin : aloyau de bœuf.

(1732) GReg 29b. Aloyau, pièce de bœuf qu'on coupe le long des vertebres, au haut-bout du dos de cet animal, tr. «Craoën vévin. p. Craoüennou vévin.» ●830b. Un aloïau bien rôti, tr. «Ur graoüenn vévin rostet a-dailh.»

B. par ext.

(1) Maigre de viande de porc.

(1869) TDE.FB 530B. Le maigre du lard, tr. «bevin moc'h.»

(1930) BREI 180/2c. Vit kaout kig evelse, kalz muioc'h a vevin ennan vit a wenn. ●(1977) PVPR 58. Ne oa nemedon na gave ket mat ar c'hig-moc'h : n'on ket bet gouest morse da lonkañ an disterañ tamm kig druz tomm. Ar «bevin» a gaven mat met ne veze ket roet din a vevin ma ne zebren ket an druz. An holl a gave mat ar bevin ivez ha ne vije ket bet reizh reiñ ar c'hig ruz din-me nemetken ha lezel ar re all da zebriñ kig druz hepken.

(2) Bevin-marc'h : (?) viande de cheval (?).

(1732) GReg 91b. Du beuf d'Irlande, tr. «Bévin-marc'h. qyc-marc'h. Treg[orois] Byouïn-marh

Ce site utilise des cookies pour son fonctionnement.En savoir plus...